EASI CUP 2010 AMERSFOORT
European Association for Sport and Social Integration

Inleiding
Van maandag 28 juni tot en met vrijdag 2 juli 2010 vindt de EASI cup in Amersfoort plaats. Zaalvoetbalvereniging Rustenburg Backstage en de Symfora groep (Centra voor geestelijke gezondheidszorg, waar onder andere Zon en Schild deel van uitmaakt) zijn er in geslaagd om in 2010 het jaarlijkse voetbaltoernooi van de European Association for Sport and Social Integration, de EASI cup, naar Amersfoort te halen. Er wordt gevoetbald op het sportpark Vermeerkwartier op de velden van voetbalvereniging CJVV. Naast ruim 100 Nederlandse deelnemers zullen er zo’n 150 buitenlandse deelnemers aan het voetbaltoernooi deelnemen. Aan het toernooi nemen zowel dames als herenteams deel. De buitenlandse gasten zullen tijdens hun verblijf van maandag 28 juni tot en met vrijdag 2 juli 2010 logeren in een vakantieverblijf in Austerlitz.

Voorgeschiedenis
In 1999 heeft de zaalvoetbalvereniging Rustenburg te Amersfoort op een vraag vanuit de Symfora Groep het besluit genomen om een zaalvoetbalteam voor zelfstandig wonende mannen met een psychiatrische stoornis binnen de vereniging op te nemen. Voor de zaalvoetbalvereniging Rustenburg was bij dit besluit een belangrijke reden het zaalvoetbal te gebruiken voor integratie van mensen met een psychiatrische stoornis. Dat sporten voor deze doelgroep van extra groot belang is spreekt voor zich.Het bovengenoemde team speelt sinds 2000 in de ‘gewone’ KNVB zaalvoetbalcompetitie en wij kunnen vaststellen dat dit voor de leden van dit team een belangrijke bijdrage levert aan hun daginvulling en welzijn. Onder de vlag van de Symfora groep heeft dit team de laatste jaren deelgenomen aan de EASI Cup, een voetbaltoernooi dat jaarlijks in één van de deelnemende Europese landen wordt georganiseerd. De laatste jaren hebben toernooien plaatsgevonden in onder andere Engeland, Oostenrijk en Duitsland. Begin 2009 is een werkgroep gevormd om de mogelijkheden te onderzoeken om de EASI cup in 2010 in Amersfoort te doen plaatsvinden. In mei 2009 hebben wij Amersfoort bij de European Association for Sport and Social Integration kandidaat gesteld voor de organisatie van de EASI cup 2010. In augustus 2009 heeft het bestuur van de EASI de organisatie van het toernooi 2010 aan ons (Nederland – Amersfoort) toegewezen!

Accomodaties
Wij brengen de gasten onder in 2 grote gebouwen van Stichting Jeugdbuitenverblijven in Austerlitz. Elk gebouw/gastenverblijf bestaat uit 2 afzonderlijke groepsverblijven, elk onderverdeeld in een grote groepsruimte, diverse slaapzalen en diverse sanitaire voorzieningen. Voor elk gastenverblijf wordt een team van gastvrouwen/heren samengesteld. De maaltijden vinden plaats in de 4 groepsverblijven. De warme maaltijd wordt aangeleverd in bulk en wordt verder door onszelf verzorgd. Brood/broodbeleg wordt dagelijks gelijk met de warme maaltijd aangeleverd. 's Avonds tussen 21.00 - 23.00 wordt er per gastenverblijft door vrijwilligers van de zaalvoetbalverenigign Rustenburg Backstage drank/hapjes verstrekt. ZIj richten hiervoor een "barkraam" in. Alle avonden wordt er met consumptiebonnen gewerkt. Elke gast krijgt een nog nader vast te stellen aantal consumptiebonnen per dag.

Organisatie EASI Cup toernooi door studenten van ROC Midden Nederland
De organisatie van het toernooi gedeelte zal worden opgepakt door twee studenten (Jeffrey Eugenia en Joey Snijders) van het ROC Midden Nederland. De studenten Sport en Bewegen van het ROC Midden Nederland gebruiken de toernooi organisatie als onderdeel van een project waarmee studiepunten kunnen worden verkregen. Maikel Snoeren, verantwoordelijk voor de invulling van de twee toernooidagen, merkte bij het eerste contact al dat de twee jongens veel kennis hebben van het organiseren van een toernooi. Bovendien kwamen ze met ideeën om activiteiten te organiseren naast het echte toernooi zoals een snelheidsmeter om de schotsnelheid te meten. De komende weken zullen Joey en Jeffrey het detail draaiboek opstellen en de noodzakelijke voorbereidingen treffen. Het uiteindelijke doel daarbij is dat de organisatie de twee toernooi dagen achterover kan leunen en ook kan genieten. Om dit mogelijk te maken zullen onder meer andere studenten van het ROC Midden Nederland worden ingezet om het "echte" werk te doen.

WK Voetbal Zuid Afrika
In de gastenverblijven worden tv toestellen geplaatst om naar de voetbalwedstrijden van het wereldkampioenschap te kijken.